Rijksmonument uit 1745 verduurzamen

In Januari 2024 verscheen in Vakblad de Aannemer een artikel over een mooi renovatie en restauratie project in hartje Amsterdam, op de prinsengracht waar wij een pand uit 1745 verduurzamen. 

Tekst is geschreven door Cynthia Herweijer: 

Hartje Amsterdam, op de Prinsengracht, voeren we een grondige renovatie uit aan een monumentaal woonhuis. De noodzakelijke renovatie- en restauratiewerkzaamheden, in combinatie met funderingsherstel, worden aangegrepen om het pand uit 1745 te verduurzamen.

“Het pand vertoont bouwkundige gebreken. Het casco is slecht, balkkoppen zijn verrot en muurplaten en gevelkozijnen zijn aangetast”, vertelt Sander Houtenbos, directielid bij Wever Bouwgroep. “Onze vakmannen kunnen hier mooi ambachtswerk uitvoeren.” De timmerlieden nemen de gehele kapconstructie onderhanden. Dat betekent pannen eraf, achterstallig onderhoud aanpakken, dak dicht leggen en isoleren en vervolgens de oude pannen er weer op. Voor een verdere verduurzaming van de bijna 300 jaar oude woning wordt – na het herstel van de gevelkozijnen – Fineo vacuümglas geplaatst.

Na renovatie van het casco en herstel van de fundering – uitgevoerd in samenwerking met Van Os & Van den Berg uit Amsterdam - mag Wever Bouw ook de interne verbouwing van het woonhuis voor haar rekening nemen. Het ontwerp hiervoor is gemaakt door BNLA Architecten, eveneens gevestigd in de hoofdstad.